Schotland, enkele praktische zaken.

 

Het verkeer


Reizen met de auto of motor in Groot-Britannië is net even iets anders dan in ons eigen land. Daarom is er een speciale verkeer pagina opgesteld waar u meer over dit onderwerp kunt lezen.

 

Geld


De Britten rekenen in ponden en pence. Er zijn bankbiljetten van £50, £20, £10 en £5.One Pound De Schotten hebben ook hun eigen bankbiljetten, waaronder een £1. Er zijn munten van 1 en 2 pond, van 50, 20, 10, 5, 2 pence en 1 penny. Op de Kanaaleilanden, het Isle of Man en Schotland kunt u andere munten en bankbiljetten aantreffen dan in Engeland en Wales. De waarde is wel gelijk aan het Britse Pond, maar u kunt ze niet in Engeland en Wales gebruiken. Schotse biljetten worden buiten Schotland af en toe geaccepteerd, met name in het grensgebied. U doet er verstandig aan de biljetten voor vertrek om te ruilen. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die u mag meenemen. In sommige winkels, met name in de grote steden, kunt u betalen met euro's. Let u wel goed op de wisselkoers die daar gehanteerd wordt.


Openingstijden van banken

De doordeweekse openingstijden van banken zijn meestal 09.30-16.30 uur. De openingstijden worden echter door de banken zelf bepaald en kunnen aanmerkelijk wisselen tussen verschillende kantoren, afhankelijk van hun locatie. Vele kantorenMastercard bieden banklobby's die 24 uur per dag open zijn en waar een aantal machinale transacties worden geboden. Bezoekers uit andere landen dienen bij hun eigen bank na te vragen of zij deze faciliteiten kunnen gebruiken. Over het algemeen geldt dat Plus kaarthouders geldautomaten kunnen gebruiken met het Visa-symbool, en Cirrus kaarthouders de automaten met een MasterCard-symbool. Maestro Heeft u het Maestro-logo op uw pinpas staan, dan kunt u pinnen bij geldautomaten voorzien van een Maestro-logo. Tevens kunt u met uw pinpas betalen in winkels en restaurants waar u het Maestro-logo ziet staan.
Sommige banken zijn de hele dag open op zaterdag en enkele zijn een aantal uren open op zondag. Alle banken zijn gesloten op openbare feestdagen. Sommige banken in Schotland gaan tussen de middag een uur dicht. Als u Brits geld nodig hebt wanneer de banken gesloten zijn, kunt u dit krijgen bij reisbureaus, in de wisselkantoren van grote warenhuizen, bij de receptie van grote hotels of bij één van de vele onafhankelijke wisselkantoren. Alle wisselkantoren behoren duidelijk hun wisselkoers en volledige informatie over eventuele kosten en commissie te vertonen.

 

Creditcards

Alle creditcards met een Visa-, MasterCard- of American Express-symbool worden vrijwel overal in Groot-Brittannië geaccepteerd. Bezoekers met andere creditcards dienen van te voren inlichtingen in te winnen, of te kijken of hun creditcardsymbool wordt vertoond op de plek waar ze hem willen gebruiken.
NB: winkeliers hebben nu het recht om een hogere prijs te berekenen voor goederen en diensten die met een creditcard worden gekocht; zij moeten dan wel duidelijk aangeven dat er een prijsverschil is.

 

Elektriciteit


De standaardvoltage in Groot-Brittannië bedraagt 240 Volt wisselstroom (AC), 50Hz. U hebt een driepolige adapterstekker en/of elektrische convertor nodig om uw eigen elektrische apparaten te kunnen gebruiken.

Feestdagen


Op Kerst na zijn op feestdagen (in Groot-Brittannië 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten.
 

Op vakantie met de hond of kat


Een huisdier meenemen naar Groot-Brittannië was tot voor kort bijna onmogelijk. Ieder huisdier moest verplicht 6 maanden in quarantaine. Sinds enige jaren zijn de regels versoepeld, maar uw huisdier (hond of kat*) dient aan een aantal strenge bepalingen te voldoen.

Ook op deze site hebben we een speciale pagina gemaakt: Een hond meenemen naar Schotland.

LPG & de Kanaaltunnel

Eurotunnel Le Shuttle

Voertuigen die op LPG rijden (i.p.v. benzine of diesel) mogen niet reizen met Eurotunnel. Wel mogen campers en caravans onder bepaalde voorwaarden ingebouwde LPG installaties meenemen om te koken, voor verlichting, air-conditioning en verwarming.
 

  • Ingebouwde containers:Alle campers en caravans worden door het inspectieteam van Eurotunnel onderzocht. Doel hiervan is vast te stellen of de tank niet meer dan 47 liter LPG bevat. Een tank mag nimmer voor meer dan 80% gevuld zijn, met inachtneming van bovengenoemde 47 liter.
  • Draagbare gascontainers: Het meenemen van losse gas-containers blijft toegestaan. Deze dienen bij het inchecken te worden aangemeld. Gas cylinders dienen te allen tijde afgesloten te zijn. Toegestaan is het meenemen van in totaal maximaal 50 kg gas. Lekkende of onvoldoende afgesloten gascylinders zijn niet toegestaan.

Deze richtlijnen zijn opgesteld door Eurotunnel
en geldig vanaf 28 juni 2004.
 

Reisdocumenten

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Schotland?
Voor een bezoek aan Groot-Brittannië, en dus ook aan Schotland, heeft u een geldig Nederlands paspoort of een (Europese) identiteitskaart nodig. Beide moeten in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van uw thuiskomst. Vergeet ook niet uw rijbewijs, auto- en verzekeringspapieren mee te nemen. Heeft u een andere nationaliteit? Dan kunnen er andere voorwaarden van toepassing zijn. Voor meer informatie kunt u bellen met het Britse Consulaat in Amsterdam, 020-6764343.


 

Telefoneren

British Telecom Wie vanuit Groot-Brittannië rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer.
Zo belt u naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Groot-Brittannië draait u (00) gevolgd door de code voor Groot-Brittannië (44).
Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van uw mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kunt u meteen bellen met uw mobiele telefoon.

Tijd & weer.


In Groot-Brittannië is het één uur vroeger dan in Nederland. Beide landen gaan op dezelfde datum over op zomer- en wintertijd waardoor het tijdsverschil het hele jaar hetzelfde is.

  jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Temp. ºC 4 4 6 8 11 14 16 16 14 11 7 5
Neerslag mm     88 63 72 60 64 65 62 76 77 85 90 94
Londen ºC 4 5 6 9 12 16 18 17 15 12 7 5
Edinburgh ºC 3 3 5 7 10 11 15 14 12 10 5 4


 

Winkelen


Winkels zijn gewoonlijk geopend tussen 9.00 en 17.30 uur, van maandag tot en met zaterdag. Veel winkels verlengen op SPAR winkelwoensdag of donderdag hun openingstijden zodat u er tot 19.00 of 20.00 uur terecht kunt. Winkels mogen ook op zondag open zijn (openingstijden wisselen). Hiervan wordt vooral gebruikt gemaakt door winkels in grotere steden en toeristische centra. In de kleinere steden en in de dorpen wordt de traditie van een 'early closing day' in ere gehouden. De winkels sluiten hier een middag in de week. Sommige winkels gaan ook tijdens de lunch een uurtje dicht. Sommige supermarktketens buiten de grote steden zijn tot 21.00 uur open.

Restaurants e.d.

The littlechef
In de grote steden en toeristenoorden vindt men restaurants in alle prijsklassen en vergeleken met Nederland en België vallen de prijzen nogal mee. Meestal is een menukaart zodanig aangebracht dat men deze buiten al kan bestuderen. In de restaurants is de lunch een normale warme maaltijd, maar soms is er een apart buffet of de bar waar men sandwiches en andere 'snacks' kan krijgen. Wil men niet al te veel geld uitgeven, vraag dan naar het dagmenu: het heeft een beperkte keus maar het is goedkoper dan à la carte eten. Over het hele land verspreid zijn er ruim 250 hotels en restaurants die meedoen met een initiatief van de toeristenorganisatie Scottish Tourist Board. Dit wordt aangegeven door een bord en men kan er zeker van zijn dat daar de fijnste Schotse produkten geserveerd worden. Voor eenvoudige en goedkope maaltijden kan men terecht bij de eenvoudiger restaurants, zoals de ook in Nederland en België bekende Wimpy's, Macdonalds en Kentucky Fried Chicken. Langs de grote wegen maken dit soort gelegenheden meestal deel uit van de 'Little Chefs'-keten. Verder zijn er natuurlijk een groot aantal cafés, cafetaria's en vooral de bekende fish and chips-zaken, te vergelijken met onze snackbars.

 

Fooien


Hierbij gaat het meer om persoonlijke instelling dan om gevestigde gewoonten en het is moeilijk daarover advies te geven. Bij hotels, taxi's, e.d. zijn fooi en bedieningsgeld gewoonlijk inbegrepen. Waar dit niet het geval is, rekent men toch wel op een bijdrage van 10-15%. Ook bij kappers, parkeerwachters en dergelijke dienstverlenende beroepen is een fooi niet ongebruikelijk en de hoogte hangt af van de 'persoonlijke service' die men ondervonden heeft.

 

Bron: House of Britain & VisitBritain

Paragraaf lijn
 

Select Your language
 
 Dutch     English   
Active: Dutch